donderdag 4 oktober 2012

Magnetic Loop voor HF ontvangst

Het is de laatste tijd wat rustig geweest en dat had te maken omdat ik met een magnetic loop voor HF aan het bouwen was. De bouw ervan stelt eigenlijk niet zoveel voor en is in een uurtje gemaakt. Op internet kan men veel informatie vinden, soms met gedetailleerde foto's, zodat het bouwen ervan een stuk éénvoudiger wordt. 
Voordat ik uiteindelijk een loop van 1 mtr. doorsnede ga maken, wou ik eerst een 'kleinere' versie bouwen om zo te kijken wat het effect ervan is.

Montagevoet:
Om het geheel vast te zetten, maak ik gebruik van een staande lamp van Ikea (type NOT). Deze is voor (binnen) gebruik ideaal en zeer geschikt voor het monteren van 'kleine' antennes  en kost slechts € 7,99. Een betonnen parasol stander met pvc buis werkt ook goed. Alleen dit had ik niet, dus koos ik voor de Ikea lamp.



Een ander voordeel is dat deze staander makkelijk 'vervoerbaar' is omdat het geheel demonteerbaar is.

Ik gebruik een stuk pvc 5/8" leidingbuis, een T-stuk en wat klemmen voor de montage van de afstem C.







Afstem C:
Voor de variabele condensator, ook wel afstem C of VARC genoemd, maak ik gebruik van deze en is te koop bij Hans van Dijken Elektronica.
De waardes zijn wat aan de hoge kant nl. 325 pF en 265 pF. Eigenlijk was deze ook bedoeld voor een AM raamantenne maar helaas had ik zo geen andere (komt nog wel).






Coax:
Voor de loop zelf gebruik ik RG-213, 50 ohm coax met een massieve koperen kern van 2,5 mm doorsnede. Van dit type kabel zijn er ook andere varianten, deze hebben een gedraaide kern, die bestaat uit 3 of meerdere dunnere kernen.

Als 'oppikspoel' gebruik ik coax van het type/merk Aircell en is ook 50 ohm.


Deze is voorzien van een Radiall BNC Chassis connector met dubbele afscherming (Hans van Dijken).
Technische details:
Diameter van de loop is ongeveer 52 cm (lengte van de coax is 102.89 cm).
Diameter van op 'resonantie' spoel is 1/5 van de loop en is ongeveer 10.4 cm (lengte van de coax is 32.7 cm). Van beide coax, zijn de kernen gebruikt. 
Men gebruikt ook wel de afscherming omdat dan de oppervlakte groter is, dan met de kern. 
Van de Afstem C gebruik ik de sectie van 325 pF.


Afbeeldingen spreken voor zich...
 Foto 1: oude situatie met nog een stuk metalen buizenframe van de stander
Foto 2: afstem C bovenop t-stuk
  


Foto 3: totaal foto, nu vanuit een andere hoek genomen
Foto 4: een stuk buizenframe vervangen door een stuk pvc leidingbuis. Ook is de afstem C gemonteerd met behulp van leidingsklemmen. De testkabels hebben wel invloed op de werking van afstem C. Maar dat weten we wel...

Foto 5: een close-up foto van de vooraanzicht met daarbij duidelijk zichtbaar de kernen van de coax die zijn gebruikt
Foto 6: foto met daarop een gedeelte van de 'oppikspoel', waarbij nu ook weer de kernen van  de Aircell coax zijn gebruikt. Foto is nog van de oude situatie, dus nog met een metalen frame.










Conclusie: in eerste instantie zag het er nog niet erg professioneel uit, het ging mij meer om de werking ervan! Later kan dit altijd nog worden aangepast.
Voor ontvangst heb ik gebruik gemaakt van de AOR 8000 scanner/ontvanger en de Kenwood TS520-S tranceiver.
Na het afregelen van de loop met de afstem C en in het 7.000 MHz gebied (40 mtr. band), was de ontvangst van S-6 tot S-9+. Zeker wel een S-5 tot S-7 aan ruis. Dit overstemd toch wel het gebied in de amateurband met usb modulatie. Voor de ontvangst van am broadcast radiostations was dit geen enkel probleem. Een S-9++ als ontvangstrapport werd vaak behaald, maar mij ging het juist om die frequenties in de amateurbanden.
De ontvangst was 's avonds en 's nachts beduidend beter dan overdag. Overdag viel het ontvangst tegen, zeker door die toename van de ruis.
In het amateur gebied rond de 14.2000 MHz (20 mtr. band) in usb was de ontvangst iets beter maar zet toch wel vraagtekens hierbij? Werkt een DV-27 MC gemonteerd op diezelfde voet, ook binnen, net zo goed? En hoeveel beter zal de ontvangst zijn wanneer de loop naar buiten is verplaatst.
Voor dit laatste mag je eerst de afstem C wel van een motoraandrijving voorzien, want je blijft tunen. Binnenshuis kun je er altijd en makkelijk bij.

Ook heb ik een loop met een diameter van een 1 mtr. (lengte van de coax is 314 cm) gemaakt.
En de oppikspoel daarbij 1/5 deel ervan (lengte coax is 62.8 cm) met Aircell coax.
De resultaten waren iets beter, maar het ruissignaal is nog steeds behoorlijk hoog, wat soms weer een S-6 tot S-7 opleverde. Door de ruis heen hoorde je zo af en toe wat stations maar absoluut geen R-5 als modulatie ontvangstrapport.
Misschien dat het geheel met ferriet en EMI filters afgesteld moet worden. 
Dit wil ik later nog gaan toepassen....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten