donderdag 6 september 2012

SDR#Sharp

Softwaremaker en programmeur Youssef van SDR#, maakt gebruik van een 'goedkope' DVB-T stick. Deze stick moet voorzien zijn van oa. de Realtek RTL2832U Elonics E4000 tuner chipset. Bij andere merken kan het voorkomen dat er een andere tuner chipset in zit.
 
Mijn 'eerste' versie die toen werd aangeraden op de site van hem, was SDR#Sharp Rev. 427.  
Na het installeren van de usb drivers via Zadig en het uitpakken van SDR#Sharp in een willekeurig folder/map/directory begon de pret. Wouw, dat ziet er gelikt uit!


Inmiddels is Youssef al bij Rev. 642, en dat heeft een paar mooie extra's erbij gekregen.
Zo is een Frequentie Manager toegevoegd, dat vele voordelen biedt. Nu kun je al je gevonden frequenties opslaan/bewerken of verwijderen (verwijderen 'Delete' / bewerken 'Edit').
Je kunt bijvoorbeeld de zendernaam toevoegen, zelf groepen creëren waaronder je bepaalde frequenties onderbrengt. 


Een andere nieuwe toevoeging is dat wanneer een zender een RDS signaal meestuurt, deze nu in het display kan worden weergegeven (bij voldoende signaal).

Als antenne gebruikte ik in eerste instantie de bijgeleverde kleefvoet, die eigenlijk voor 834 MHz is gemaakt. Later vond ik nog een telescoop antenne met een PAL-plug eraan. Deze was eigenlijk voor een draagbaar tv. Dit was een redelijke verbetering.

 Met een beetje richten waren de Duitse zenders te ontvangen. Ook bleek dat de stick (Terratec TStick RC Rev 3) rondom gevoelig was. Met wat draaien kreeg je toch wat betere ontvangst weer. Een andere antenne, een zgn. groundplane, maar dan bestaande uit 'slechts' twee radialen in plaats van vier. De lengte van de radialen en straler zijn 60 cm, bevestigd op een SO-239 chassis. Daaraan een PL-259/BNC-f verloop en een BNC plug met 5 mtr. Belden 5 Coax. Aan de andere zijde weer een BNC-f/PAL-m verloop. Ook nu weer was een verbetering te horen én zien.
Mijn huidige antenne is een FM-dipole die geschikt is voor ontvangst van 88 MHz - 108 MHz.
Deze FM-dipole staat buiten op een mast en ongeveer 66 graden tov het noorden gericht. Of te wel richting Aurich Dld en is horizontaal gepolariseerd. Daaraan zit +10 mtr. RG62 kabel met een PAL-plug aan de andere zijde. De ontvangst is sterk verbeterd en vooral het aantal Duitse zenders is toegenomen.

Ik zit al te denken om een 5-elements FM antenne met rotor te kopen (dat is voor laters...).

software: 

Installatie en uitleg: http://rtlsdr.org/softwarewindows
Verder zie ook: http://pa3ang.nl/wp/archives/2836 met dank aan Johan, PA3ANG.

 Screencaps: PMR1WRT

RenéGeen opmerkingen:

Een reactie posten